Aneu al contingut principal

La Galeria. Batlle Argimon

A partir del proper divendres 17 de juny, i com a darrera exposició de la temporada en curs, La GaLeRia presenta de manera excepcional una mostra de fotogràfies del reconegut fotògraf Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998).

Amb una trentena de fotografies en blanc i negre de diferents formats, fetes entre els anys 1948 i 1981, la mostra es suma als molts actes i esdeveniments d’homenatge que commemoren, durant l’any 2022, el centenari del naixement de l’artista.

A més, l’exposició s’emmarca en el millor escenari per a l’obra fotogràfica, ja que participa activament en la tercera edició del LUMINIC Festival de Fotografia de Sant Cugat del Vallès, “(NO) LÍMITS”, el context ideal per retre reconeixement a un dels extraordinaris creadors d’aquest país en aquesta disciplina.

Hi podrem contemplar fotografies de temes diversos com ara paisatges urbans i naturals, retrats de personatges de diferents grups socials i culturals ...que configuren una imatge de la vida quotidiana en terres hispanes a la segona meitat del segle XX. Realitzades amb originals punts de vista, contrallums, contrapicats, etc, posen de manifest un treball d’experimentació que dona com a resultat una obra moderna i sensible amb una particular combinació de realitat i bellesa.

Distingit amb el Premi Ciutat de Barcelona (1951 i 1952); amb el “Premio Nacional de Artes Plásticas” del Ministeri de Cultura espanyol (1983) la primera vegada que es va concedir a un fotògraf; la Generalitat de Catalunya li atorgà el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (1991), la Creu de Sant Jordi (1992) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic (1993).

A la seva mort, la Primavera Fotogràfica de Barcelona li va dedicar un homenatge (1998). La seva obra ha recorregut tot el món amb exposicions a Europa, Amèrica i Àsia; va ser objecte de grans exposicions retrospectives a la Fundació Miró (2000) i la Pedrera (2012), així com al Círculo de Bellas Artes de Madrid (2013). Aquest any són múltiples els esdeveniments culturals que posen en valor la seva figura i actualment destaca el que es pot visitar al Museu d’Història de Catalunya, que recull 182 fotografies de la nissaga Català (el pare Català Pic i els seus 2 fills Pere i Francesc Català Roca).

Catàleg de l'exposició

Selecció d'imatges

amunt