Aneu al contingut principal

La Galeria. Batlle Argimon

A partir del proper divendres 16 de juny, i com a darrera exposició d'aquesta temporada, La GaLeRia presenta [retractus] retrats paral·lels, una mostra amb una vintena llarga de fotografies, fetes la segona meitat del segle XX pels reconeguts fotògrafs Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) i Pedro Madueño (La Carlota, província de Córdoba, 1961).

La proposta va sorgir arran de l’exposició-homenatge a Català-Roca que aquesta galeria va presentar la temporada passada, amb motiu del 100è aniversari del seu naixement. Al conèixer la relació i admiració de Madueño per l’obra de F. C-R, vam descobrir amb satisfacció que ambdós fotògrafs havien retratat, sense cap tipus de premeditació, molts dels mateixos personatges del món de la cultura en diferents moments de la seva vida. Això va provocar una reacció inmediata: moltes ganes d’exposar-los conjuntament. Va seguir un període intens de recerca per tal de trobar els retrats paral·lels més significatius dels dos fotògrafs, buscant-hi les combinacions més adients, i deixant que dialoguin entre ells per mostrar-nos les seves afinitats i contrastos, així com les reflexions que se’n puguin derivar.

Cadascú a la seva manera, aquests mestres de la fotografia han tractat d’eixamplar els límits treballant una fotografia que busca la seva pròpia idiosincràsia; una fotografia que ens ensenya el món que compartim i ens permet valorar-lo. L'evident diferència generacional entre els dos fotògrafs fa, que per lògica, F. C-R s’enfronti abans que Madueño amb el retratat, el que comporta una enriquidora suma de mirades en benefici del personatge retratat. Tot i que moltes vegades parteixen d’un encàrrec, els seus retrats transcendeixen el fet d’actualitat i creen imatges que perduren en el temps pel seu simbolisme i significat.

Catàleg de l'exposició

amunt